Η κοιλιακή αορτή είναι η βασική αρτηρία του ανθρώπινου σώματος ξεκινώντας απο τη καρδιά και παρέχοντας αίμα σε ολόκληρο το σώμα.

Το φυσιολογικό της εύρος είναι εώς τα 2 εκατοστά.Οποιαδήποτε αύξηση του μεγέθους σημαίνει διάταση και μετέπειτα ανεύρυσμα.Οι κίνδυνοι που μπορούν να προέλθουν απο τη πάθηση είναι πολλαπλοί με τους κυριότερους να είναι η ρήξη του ανευρύσματος,δηλαδή να σπάσει το τοίχωμα σε κάποιο σημείο με αποτέλεσμα το θάνατο από ακατάσχετη ενδοκοιλιακή αιμορραγία και ο κίνδυνος να ξεκολλήσει θρόμβος από το τοίχωμα και να προκαλέσει γάγγραινα στο πόδι.

stenosi_koiliakis_aortis2
stenosi_koiliakis_aortis3

Το ανεύρυσμα στατιστικά αρχίζει και γίνεται επικίνδυνο και άρα άμεσα προς επεμβατική αποκατάσταση όταν το μέγεθος του υπερβεί τα 5 εκατοστά,είτε η μορφολογία του είναι τέτοια ούτως ώστε να είναι αδιάφορο το μέγεθος (σακοειδές ανεύρυσμα).

Η διάγνωση του στη πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ως τυχαίο εύρημα σε κάποιας άλλης μορφής απεικονιστικό έλεγχο (αξονικήμαγνητική τομογραφία-υπέρηχος κοιλίας).

Για τη δημιουργία του ανευρύσματος έχουν προταθεί αρκετοί παράγοντες αλλά κυριότερος είναι ο ΄΄έλαττωματικός΄΄ συνδετικός ιστός που απο τη γέννηση δημιουργεί τα αγγεία.Αρκετοί ασθενείς με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής βρίσκονται να έχουν και άλλα ανευρύσματα σε διαφορετικές αρτηρίες.

stenosi_koiliakis_aortis7
stenosi_koiliakis_aortis9

Η αντιμετώπιση του ανευρύσματος πλέον στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ενδαγγειακός (EVAR) με εσωτερική κάλυψη του αορτικού τοιχώματος με μόσχευμα.Αν για οποιοδήποτε ανατομικό λόγο αυτό δεν είναι δυνατό τότε υπάρχει η κλασσική χειρουργική αντιμετώπιση με λαπαροτομία και αντικατάσταση της αορτής με μόσχευμα (αορτολαγόνια παράκαμψη bypass)