Η στένωση των αρτηριών είναι μια πάθηση που προέρχεται συνήθως από τις συνήθειες της σύγχρονης εποχής (κακή διατροφή,κάπνισμα,έλλειψη άθλησης,σακχαρώδης διαβήτης) και εκδηλώνεται με κυρίαρχο σύμπτωμα τη διαλείπουσα χωλότητα,δηλαδή την αδυναμία βάδισης συγκεκριμένης απόστασης λόγω έντονου πόνου στα πόδια και την ανάκτηση της ικανότητας βάδισης μετά από ολιγόλεπτη ανάπαυση.

Σε παραμελημένες περιπτώσεις ο ασθενής προσέρχεται στον Ιατρό με τα πόδια ήδη σε στάδιο νεκρώσεων από την έλλειψη αίματος (ισχαιμική γάγγραινα). Πλέον με τα σύγχρονα μέσα και τις τεχνικές που διαθέτει η Αγγειοχειρουργική η πλειονότητα των ασθενών μπορούν να αντιμετωπιστούν με αναίμακτη τεχνική της Αγγειοπλαστικής (μπαλόνι και τοποθέτηση αγγειακού ενδονάρθηκα-stent).

Στις περιπτώσεις που αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ο Ιατρός θα πραγματοποιήσει αρτηριακή παράκαμψη στο πόδι (τεχνική bypass) δηλαδή πρακτικά παίρνοντας αίμα από μια φυσιολογική αρτηρία και ενώνοντας την με μια άλλη φυσιολογική αρτηρία άρα παρακάμπτοντας το σημείο της στένωσης.Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με δικό του μόσχευμα (φλέβα-αρτηρία) είτε με τεχνητό μόσχευμα (Dacron-ePTFE).

lstenosi_artirion1
stenosi_artirion3

Το αποτέλεσμα σε όλες τις περιπτώσεις είναι άριστο και ικανό να διαρκέσει πολλά χρόνια αν ο ασθενής τροποποιήσει τις συνθήκες που προκάλεσαν τη στένωση (πχ διακοπή καπνίσματος).

lstenosi_artirion5
stenosi_artirion6

Η διάγνωση ξεκινάει απο το Ιατρείο με λήψη ιστορικού και πραγματοποιώντας αναίμακτο αρτηριακό έλεγχο με doppler και triplex.

Στη συνέχεια πραγματοποιείται Αγγειογραφία και ο αναλυτικός σχεδιασμός της επεμβατικής μεθόδου.

Η νοσηλεία μπορεί να διαρκέσει από 1 εώς 3 ημέρες ανάλογα με την επέμβαση.