Φλεβικό έλκος Θεσσαλονίκη

Τι είναι τα έλκη των ποδιών;

Τα έλκη των ποδιών μπορεί να προκληθούν από ανεπαρκή ροή αίματος από τις αρτηρίες ή τις φλέβες. Η ανεπαρκής θεραπεία ή η ακατάλληλη διάγνωση θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε απώλεια του άκρου. Εξαιτίας αυτού, το καλύτερο άτομο για να αξιολογήσει το έλκος των ποδιών είναι ένας Αγγειοχειρουργός που μπορεί να θεραπεύσει και τις αρτηρίες και τις φλέβες.

Εκτός από την πρόκληση επιπλοκών με τη ροή και τη πήξη του αίματος, οι καταστάσεις του αγγειακού συστήματος μπορούν επίσης να επηρεάσουν το δέρμα και άλλα συστήματα του σώματος. Επίσης γνωστό ως έλκος στάσεως στα πόδια, ένα φλεβικό έλκος δέρματος είναι ένα τραύμα ή ανοιχτή πληγή που εμφανίζεται στο δέρμα όταν οι φλέβες των ποδιών δεν μεταφέρουν το αίμα πίσω στην καρδιά, μια κατάσταση γνωστή ως φλεβική ανεπάρκεια. Φλεβικά έλκη δέρματος αναπτύσσονται στα πόδια ως επιπλοκή μακροχρόνιας παραμελημένης φλεβικής ανεπάρκειας και μπορεί να προκαλέσουν πόνο, οσμή, πύον, ευαισθησία και ερυθρότητα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αποφευχθεί με τη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας πριν από την εμφάνιση φλεβικού έλκους.

Τα φλεβικά έλκη του δέρματος αναπτύσσονται στο δέρμα αφού τα αιμοφόρα αγγεία στο πόδι και ο περιβάλλοντος ιστός αποδομηθούν, αφήνοντας μια ορατή πληγή στο δέρμα. Αυτά τα έλκη βρίσκονται συχνά πάνω από τον αστράγαλο και κάτω από τη γάμπα. Το δέρμα στην πληγείσα περιοχή μπορεί αρχικά να εμφανιστεί σκούρο καφέ, κόκκινο ή μοβ και μπορεί να έχει αίσθηση σκληρότητας, ξηρότητας και φαγούρας. Τα έλκη μπορούν τελικά να αναπτυχθούν από αυτό το παραμελημένο δέρμα αν μείνει παραμελημένο.

fleviko-elkos
fleviko-elkos

Τι συμβαίνει εάν οι έλκος των ποδιών δεν αντιμετωπιστούν;

Οι ασθενείς με φλεβική ανεπάρκεια χωρίς θεραπεία έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης έλκους σε περιοχές όπου λιμνάζει αίμα. Συγκεκριμένα, ασθενείς με θρόμβωση βαθιάς φλέβας και μετα-θρομβωτικό σύνδρομο είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση φλεβικών ελκών. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, αυτές οι πληγές μπορεί να γίνουν χρόνιες και φαινομενικά ανίατες. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν τα έλκη αμέσως μόλις δημιουργηθούν με σκοπό τη διευκόλυνση της θεραπείας και την αποτροπή μόλυνσης.

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα έλκη των ποδιών;

Ένα φλεβικό έλκος μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια προσέγγιση πολλαπλών τρόπων. Πρώτον, η επαρκής αρτηριακή παροχή αίματος για την επούλωση του έλκους είναι υποχρεωτική. Στη συνέχεια, η επιφανειακή φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με ελάχιστα επεμβατική τεχνική με laser.Μερικοί ασθενείς με μετα-θρομβωτικό σύνδρομο μετά από βαθιά φλεβική θρόμβωση, έχουν μπλοκαρίσματα στις βαθιές πυελικές φλέβες τους. Αυτά τα μπλοκαρίσματα μπορούν να ανοίξουν με στεντ κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας ενδείξεων χρησιμοποιώντας ενδοαγγειακό υπερηχογράφημα. Επιπλέον, τα τραύματα μπορεί να χρειαστούν ημερήσια ή εβδομαδιαία θεραπεία τραύματος και θεραπεία συμπίεσης μέχρι να επουλωθούν. Η εκτεταμένη εμπειρία και η κατάρτιση του Dr.Μαύρου σε αμφότερες τις αρτηριακές και φλεβικές παθήσεις μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της κατάστασής σας και να καθορίσει την καλύτερη θεραπευτική επιλογή για εσάς.